小說、散文、廣東話寫作。小說 《當首爾仍是叫漢城的那些年》系列、《北角演義》、《初雪》、《中環遊戲》作者。 │ 中文 / English / 한국어 / Deutsch │ Matters 及方格子:@herrfung

a.k.a. 我的所有文章目錄

之前就淨係將《當首爾仍是叫漢城的那些年》置頂,而家《漢城》完咗,但我又唔想佢沉底。Medium 個設計要我喺幾百篇文當中,只搵一篇嚟 feature,非常「斷捨離」,好禪。

問題係,我從來都唔係玩「斷捨離」嘅人,我希望我副棺材係隻四十呎貨櫃,等我可以將我所有身外物帶落棺材。Anyway,呢篇野叫「目錄中嘅目錄」,係我喺 Medium 嘅「四十呎櫃」,主要作用係擺晒我過去現在將來所有嘅小說目錄。

記得拍手喎(Both Likecoin and Medium),感謝!

最新小說《 當首爾仍是叫漢城的那些年 II — 都是我們的日子 》(連載中):

非小說類別文章:

從回憶上路 從淚水變滴露

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

就係咁,我同諾妍無啦啦有兩星期嘅「同居關係」。對於呢對已經釐清關係嘅曖昧男女嚟講,呢兩星期既係一份禮物、亦係一個陷阱。

禮物唔使多解釋,我同佢呢兩個孤兒仔其實都唔抗拒對方作伴。在此之前,我哋一星期都見四五日、好多時都係食埋晚飯先各自歸家。而家就方便得多,放工就見到佢,然後傾到攰就瞓覺(各自瞓),第二朝擘開眼又見到佢。老老實實, …

重飾演某段美麗故事主人 飾演你舊年共尋夢的戀人

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

大家有冇睇過《悠長假期》?

唔好答我播嗰陣你好細個所以未睇過,一來 age shame 對我唔 work,我只會當你屈喺個井度唔識跳出嚟;二來經典嘢冇最佳食用日期,《教父》首影嗰陣我仲係條精蟲,但過去四十幾年,我睇咗不下五十次。

Anyway,睇過《悠長假期》嘅,仲記唔記得山口智子著住成套和式婚紗喺木村屋企出現嗰幕?我當時認 …

這女主角極堅決 無餘地

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

喺佛家嘅哲學入面,人之所以痛苦,係因為「十二因緣」:無明、行、識、名色、六入、觸、受、愛、取、有、生、老死。因為呢十二因緣環環緊扣嘅因果關係,眾生就要永墮「惑、業、苦」三道,亦即係塵世間一切生死輪迴嘅起源。

解決嘅方法好簡單,就係破除十二因緣。《心經》有云:無無明,亦無無明盡;乃至無老死,亦無老死盡。盡者,滅也。冇十二因緣,就唔需 …

零時十分 倚窗看門外暗燈

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

2017 年 9 月 17 日傍晚時份,延世大學 Severance 醫院。

女病人嘅夢囈經已停止,取而代之嘅係再一次發燒,對外界亦已冇晒感觀反應。病榻前嘅中年男人愛莫能助咁望住女病人,一臉無奈。

房門打開,女士再次返到病房,身邊多咗個上年紀嘅男人陪伴。

「點呀,有冇消息呀?」女士好心急咁問中年男人。

「有就有,我剛剛同嗰位叫 …

當天整個城市 那樣輕快 沿路一起走半哩長街

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

經歷咗嗰晚同諾妍嘅「一夜情」之後,我嘅感覺就好似電影中嘅 James Bond 或者 Ethan Hunt 咁,喺最後一秒㩒停咗個引爆器、核彈最終冇爆炸,我單臂吊喺懸崖邊望住美麗嘅黃昏。

我同諾妍嘅問題,其實係存在主義嘅問題。「問題」呢樣嘢好虛無,當問題未被發現嘅時候,問題根本唔存在。「問題」要成為問題,首先就要去發現問題 …

I can’t stand that you might be in someone’s bed with some– that you just met all over you

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

有一種關係,叫「啤仔諾妍」。

工作拍檔、普通朋友、好朋友、閨密、曖昧;我同諾妍嘅關係,一直都橫跨好幾個唔同嘅界別。呢種「無界」嘅感情,令我哋一直都冇為我哋嘅關係定位;而事實上亦唔需要,反正我哋冇跨越最後嘅底線。

於是,經典電影《90 男歡女愛》嘅情意結,一直都無形咁圍繞住我哋 — 男人同女人可唔可以只係純友情?

當然,有經歷嘅人會話 …

IF

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store