Sign in

小說、散文、廣東話寫作。小說 《當首爾仍是叫漢城的那些年》系列、《北角演義》、《初雪》、《中環遊戲》作者。 │ 中文 / English / 한국어 / Deutsch │ Matters 及方格子:@herrfung

a.k.a. 我的所有文章目錄

之前就淨係將《當首爾仍是叫漢城的那些年》置頂,而家《漢城》完咗,但我又唔想佢沉底。Medium 個設計要我喺幾百篇文當中,只搵一篇嚟 feature,非常「斷捨離」,好禪。

問題係,我從來都唔係玩「斷捨離」嘅人,我希望我副棺材係隻四十呎貨櫃,等我可以將我所有身外物帶落棺材。Anyway,呢篇野叫「目錄中嘅目錄」,係我喺 Medium 嘅「四十呎櫃」,主要作用係擺晒我過去現在將來所有嘅小說目錄。

記得拍手喎(Both Likecoin and Medium),感謝!

最新小說《 當首爾仍是叫漢城的那些年 II — 都是我們的日子 》(連載中):

非小說類別文章:


I can’t stand that you might be in someone’s bed with some– that you just met all over you

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

有一種關係,叫「啤仔諾妍」。

工作拍檔、普通朋友、好朋友、閨密、曖昧;我同諾妍嘅關係,一直都橫跨好幾個唔同嘅界別。呢種「無界」嘅感情,令我哋一直都冇為我哋嘅關係定位;而事實上亦唔需要,反正我哋冇跨越最後嘅底線。

於是,經典電影《90 男歡女愛》嘅情意結,一直都無形咁圍繞住我哋 — 男人同女人可唔可以只係純友情?

當然,有經歷嘅人會話 …


情外情 轉了對象 別要太驚訝

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

“It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.”

我一直以為,要同一個女人上床有好多步驟,簡單嚟講你要先識佢、溝佢、佢受,然後你先可以有下文。我當然知道呢個世界上有樣嘢 …


很想把你抹去 但力不從心

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

男人都係鍾意逞強嘅動物,雖然好多時都係想威想型想出風頭,但我仍然相信,男人逞強除咗係擦存在感之外,亦都係動物本能所驅使 — 雄性動物先天性要強悍先可以喺物競天擇嘅環境下生存。

呢個世界任何事情都有代價,逞強就更加代價不菲。身體嘅承受能力呢啲外在因素係其一,更難預料、但問題更大嘅,係精神心理狀態嘅代價。

因為男人除咗鍾意逞強之外, …


祈求著你會幸福 害怕自己淒涼的模樣

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

喺我嘅人生中,2000–2003 年呢段日子,我會稱呼佢為「迎送生涯」 — 當然唔係講我去做鴨呢啲迎送;我所講嘅「迎送生涯」,係指喺呢幾年嘅日子裏面,我同 Chloe 分隔異地、不斷嘅「迎接」同「送行」嘅生涯。

就算唔講 Chloe,2000–2003 年,都係我生命中最「人來人往」嘅日子。

閉起雙眼你最掛念誰?眼晴張開身邊竟是誰?

無無明,亦無無明盡;有來自有往。究竟係「不來不往」孤清啲,定係「人來人往」孤清啲?請恕我冇呢種慧根去解答呢個問題 …


It’s been a hard day’s night, and I’ve been working like a dog

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀link

「寫咁耐都仲係 2000 年夏天嘅,你想呃錢呀?」

我 feel 到有讀者文友問我。

趕時間?走先囉。同埋,真係唔好喺呢度講錢,嗰一百幾十(鎂),唔怕得罪講句:連買件 tee 都未夠。喺呢度賺錢嘅嘢,都係留返俾啲賣小強 KOL 做。

寫得多係因為 2000 年真係好多事情發生嘅一年,寫咗嘅、未寫嘅,真心多。過咗呢一年,其實輯小說 …


明日會點 樣樣事亦難預見

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

人生就係不斷面對殘局、然後收拾殘局嘅一段歷程;因為人生本來就係一場殘局。慶幸嘅係,人生最後嘅殘局,都係由其他人去幫你收拾。

當我同 Chloe 都意識到,再繼續頹落去都唔係辦法嘅時候,我哋就嘗試用老套路去解決心結 — 所謂嘅「老套路」,就係不斷咁強作開心、到最後自己真係開心起嚟。

喺大半年前,當我哋第一次面對分開嘅命運,呢個方法的確陪 …


今天沒關係 因為有明天

圖:高原萬里 ©

非會員閱讀 link

2000 年其實係咪「國際醫院年」?如果唔係,點解前後一個星期,我去云香港同韓國嘅醫院?

同之前有關 Chloe 小產一樣,其實我個腦早已經推演過 Chloe 喺香港唔舒服要入醫院呢一幕 — 畢竟,佢嘅婦科病唔係今日先出現。事實上,喺我知佢有咁嘅問題開始(即係最初拍拖嗰陣),就已經想勸佢做一次全面嘅檢查。問題係,佢另一樣同我 …

IF

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store